Pulled chicken sate uit de Dutch oven

Twee klassiekers gecombineerd in een recept: kipsate en pulled chicken.
Pulled-chicken-sate-van-de-bbq-recept
In samenwerking met:

Een van de populairste recepten in Nederland: kipsate!

In dit recept gaan we deze favoriet combineren met een ander klassiek BBQ gerecht; namelijk pulled chicken. En de pulled chicken sate is geboren! Je weet nu al dit een enorm succes gaat worden op jouw volgende verjaardagsfeestje.

 

Lees introductie
Wij gaan niet voor gemak

We zouden voor gemak kunnen kiezen en de kip kunnen garen in een pot Wijko satésaus (Hallo Nederland!) maar dat gaan we niet doen. Want met dit recept willen we ook ons smaakpalet eens goed triggeren met rijke en frisse smaken. Daarom maken wij een een marinade op basis van ons eigen satesaus recept. Hiervoor stappen we in de Aziatische keuken en maken de marinade met o.a. pinda’s, kokosmelk, sambal en citroengras. Dit gaat zorgen voor een rijke marinade met authentieke saté smaak en een vleugje Aziatische flair.

Kipsate bereiding in de Dutch oven

Om deze typische saté smaak te creëren gaan wij 2 technieken gebruiken. Allereerst gaan we de kippendij kort grillen op de Napoleon Freestyle, dit zorg voor een goede karamelisatie op de korst (lees smaak). Daarna gaan we Dutch oven gebruiken. Hierin kunnen we de kippendij langzaam stoven waardoor de heerlijke smaken van de marinade goed in het vlees kunnen trekken. Na een uurtje stoven kan je de kip gemakkelijk uit elkaar trekken en houd je een waanzinnige pulled chicken sate over. De pulled chicken kan je zowel warm als koud eten. Wij vinden het lekker op een ciabatta tijdens de lunch. Maar je kan de pulled chicken sate ook koud serveren bij de borrel, net als de bakjes kipsate (salade) bij oma.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Kip sate
Marinade
1 tl sambal
250 ml kokosmelk
100 ml ketjap
1 stuks citroengras
1 el gember
2 tenen knoflook
0 tl komijn
0.5 tl kurkuma
1 stuks limoen
2 el kip rub
Overig

Aan de slag

Kookmodus
Pulled chicken sate uit de Dutch oven
1
Maak de BBQ gereed om direct te grillen op zo'n 150°C. Pak de kippendijen en kruid met je favoriete kiprub.
2
Pak ondertussen ook alle andere ingrediënten voor de marinade en snijd alvast de knoflook en de gember fijn.
3
Gril de kippendij direct boven de warmteverdelers of kolen en sluit het deksel. We grillen dit even kort, ca. 3 minuten per kant totdat je een mooie karamelisatie begint te krijgen.
4
Ondertussen mengen we de pindakaas, sambal, kokoksmelk, ketjap, gember, knoflook, komijn, kurkuma, de sap van een limoen en wat zout en peper goed door elkaar in de Dutch oven. Kneus de stengel citroengras en voeg deze in z'n geheel toe aan het mengsel. Als laatste voegen we 1/3 van de kippenbouillon toe. De rest houden we apart.
5
Zet de Dutch oven alvast in de BBQ (indirect), zodat het al kan opwarmen.
6
Als de kip al een mooi kleurtje heeft gekregen voegen we de kippendij toe aan de marinade in de Dutch oven. Meng nu goed door elkaar.
7
Je wilt dat alle kippendij bijna onder water staat. Voeg als nodig is nog een beetje bouillon toe. Doe de deksel op de DO en sluit de deksel van de BBQ. Nu mag de marinade en de Dutch Oven haar werk doen, houdt de temperatuur in de DO op ongeveer 95°C.
8
Ondertussen kan je ciabatta afbakken en de rode peper en bosui voor de garnering fijn snijden.
9
Het hangt een beetje af van de temperatuur in de BBQ, maar na ca. 45 tot 60 minuten zal de kip langzaam uit elkaar gaan vallen en kan je de pulled chicken sate serveren.
10
Wil je een wat dikkere saus, haal dan het deksel van de DO en laat nog even opstaan. Dan kan de satemariande nog meer inkoken.
11
Serveer de pulled chicken sate met bosui en rode peper op een vers afgebakken broodje. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Kruiden en specerijen waaronder kurkuma door Van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund