Broodje bal met piccalilly en mosterdmayo

Een broodje bal op z'n Engels
Broodje-bal-met-piccalilly

De bal gehakt, wie is daar niet mee groot geworden?

Voor vele onmisbaar bij aardappelen en groenten, en voor de ander weer heerlijk op vrijdag middag tijdens de lunch. Lekker met jus erover en een goede klodder mayonaise. In dit recept deel ik mijn nieuwe favoriete combinatie; namelijk een broodje bal met piccalilly en mosterdmayo. Een waanzinnige combinatie waarvan je blijft eten.

Lees introductie
De combinatie van gehakt met piccalilly

We serveren bij het broodje bal de Engelse tafelzuur piccalilly. Zoals je misschien wel weet is de zure smaak erg belangrijk in combinatie met vettigheid. Door zuur aan een vet gerecht toe te voegen creëer je balans en een fijne smaak. Over het algemeen pakken we dan vaak een augurk of ingelegde rode ui. Maar in Engeland pakken ze dan piccalilly, dit is een tafelzuur op basis van harde groente en op smaak gebracht met kurkuma. Je voeg dan niet alleen frisheid toe aan een gerecht maar ook structuur. Ideaal bij een malse gehaktbal.

Een gehaktbal van de BBQ?!

De gehakt bal is nogal lastig om te bereiden op het rooster, daarom gebruiken we uiteraard een Dutch Oven. In deze dikke gietijzeren pan kan je perfect gehaktballen braden en laten sudderen. De gehaktbal zelf maken we o.a. op smaak met ketjap, mosterd, chili en knoflook en laten we sudderen in een runderbouillon.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Broodje bal met piccalilly en mosterdmayo
1
Leg als eerste een wit broodje zonder korsten in een beetje melk. Laat dit 10 minuten staan, zodat het brood alle melk heeft opgezogen.
2
Snijd in de tussentijd de ui en knoflook fijn. Knijp daarna het brood helemaal uit, zodat er zo min mogelijk vocht in zit.
3
Voeg de ui, knoflook en het broodje samen met de mosterd, ketjap, paneer, zout en chili in een kom en vorm er mooie ballen van. Laat even een uurtje opstijven in de koelkast.
4
Zet de Dutch Oven alvast in de BBQ en laat deze goed opwarmen. Houd een temperatuur van rond de 180°C in de BBQ aan.
5
Heb je nog geen piccallily gemaakt? Doe dit dan nu! Je vindt het volledige recept en ingrediënten in ons piccalilly recept.
6
Maak ook alvast de bouillon met een bouillon blokje, zodat je een hete bouillon kan toevoegen straks.
7
Doe een beetje roomboter in de DO en braadt de gehaktballen rondom aan. Voeg hete bouillon toe en laat langzaam sudderen.
8
Draai de ballen gehakt tussendoor om. Het hangt natuurlijk aan de temperatuur in de BBQ maar na ongeveer 20-30 minuten zijn de ballen gehakt klaar. Je kan eventueel ook een kerntemperatuur van 70°C aanhouden.
9
Smeer de broodjes in met mosterdmayo, lekker veel piccalilly en uiteraard een smeuïge gehaktbal.
10
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Gemalen chilies en paneer door Van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund