
Met varkenswangen, oftewel koontjes, hebben wij vaker een recept gemaakt. En dat smaakte naar mee, sommige noemen het niet voor niets 'het nieuwe pulled pork'. Want wat is er nu fijner dan dat heerlijke zachte gerookte varkensvlees op een broodje? Lekker stomen in blond bier en geserveerd met ingelegde zoetzure komkommer. Juustem, dat dachten wij ook.
Varkenswangen zien wij niet vaak voorbijkomen, het is een echt stukje vergeten vlees. Best zonde want het is een heerlijk smaakvol stukje varkensvlees. En ook nog eens betaalbaar dus prettig voor de knip. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je varkenswangen gaat bereiden. Allereerst hebben varkenswangen een stug vlies wat je voor de bereiding er af moet halen. Dit is best een klusje dus je zou misschien ook je slager lief aan kunnen kijken. Ten tweede kost het wel wat tijd om dit vlees te bereiden. Je kan het daarentegen wel van tevoren maken waardoor je het toch goed kunt plannen.
Qua ingrediënten wilden we vooral het vlees er goed uit te laten springen. Daarom gebruiken we de klassieke combinatie van honing en mosterd als hoofdrolspelers. Dit zorgt voor een zachte smaak met een klein beetje karakter van de mosterd. En als klapper voegen we nog zoetzure komkommer toe, dit maakt er een mooi geheel van. Dat klinkt toch heerlijk!
Voor dit recept hebben wij gebruikt gemaakt van de Napoleon Phantom Freestyle, een gasbarbecue. En met dit recept laten we de veelzijdigheid van deze BBQ goed zien. We gaan namelijk zowel roken als stoven op dezelfde BBQ. Voor roken op een gas barbecue maken wij gebruik van een rookbox waarin we zowel chuncks als snippers doen. Deze zetten we rechtstreeks op de branders waardoor het hout langzaam begint te roken. Dit werkt heel goed alleen moet je wel oppassen dat je de brander niet te hoog zet, dan vliegt het rookhout in brand. Af en toe even bijsturen dus.
Verder hebben wij de varkenswangen gestoofd in de Dutch Oven. Met deze gietijzeren pan houd je alle smaken gevangen en kan je perfect stoven. Voor de extra twist hebben wij het vlees gestoofd in een lekker zwaar blond bier. Deze is om te drinken al werelds, dus waarom zou je jezelf niet eens verwennen door je vlees er in te stoven!
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.









- Napoleon Phontom Roque 425 door Napoleon
- Honing Mosterd rub door Van Beekum Specerijen
Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.