Broodje gerookte varkenswang met blondbier, honing en mosterd

Een heerlijk verrassend broodje met varkenswangen met honing mosterd.
Recept-varkenswang-met-ingelegde-komkommer
In samenwerking met:

Varkenswangen smaken naar meer.

Met varkenswangen, oftewel koontjes, hebben wij vaker een recept gemaakt. En dat smaakte naar mee, sommige noemen het niet voor niets 'het nieuwe pulled pork'. Want wat is er nu fijner dan dat heerlijke zachte gerookte varkensvlees op een broodje? Lekker stomen in blond bier en geserveerd met ingelegde zoetzure komkommer. Juustem, dat dachten wij ook.

Lees introductie
Koken met varkenswangen

Varkenswangen zien wij niet vaak voorbijkomen, het is een echt stukje vergeten vlees. Best zonde want het is een heerlijk smaakvol stukje varkensvlees. En ook nog eens betaalbaar dus prettig voor de knip. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je varkenswangen gaat bereiden. Allereerst hebben varkenswangen een stug vlies wat je voor de bereiding er af moet halen. Dit is best een klusje dus je zou misschien ook je slager lief aan kunnen kijken. Ten tweede kost het wel wat tijd om dit vlees te bereiden. Je kan het daarentegen wel van tevoren maken waardoor je het toch goed kunt plannen.

Vlees in de hoofdrol

Qua ingrediënten wilden we vooral het vlees er goed uit te laten springen. Daarom gebruiken we de klassieke combinatie van honing en mosterd als hoofdrolspelers. Dit zorgt voor een zachte smaak met een klein beetje karakter van de mosterd. En als klapper voegen we nog zoetzure komkommer toe, dit maakt er een mooi geheel van. Dat klinkt toch heerlijk!

 

Roken en stoven op een gasbbq

Voor dit recept hebben wij gebruikt gemaakt van de Napoleon Phantom Freestyle, een gasbarbecue. En met dit recept laten we de veelzijdigheid van deze BBQ goed zien. We gaan namelijk zowel roken als stoven op dezelfde BBQ. Voor roken op een gas barbecue maken wij gebruik van een rookbox waarin we zowel chuncks als snippers doen. Deze zetten we rechtstreeks op de branders waardoor het hout langzaam begint te roken. Dit werkt heel goed alleen moet je wel oppassen dat je de brander niet te hoog zet, dan vliegt het rookhout in brand. Af en toe even bijsturen dus.

 

Koken met de DO

Verder hebben wij de varkenswangen gestoofd in de Dutch Oven. Met deze gietijzeren pan houd je alle smaken gevangen en kan je perfect stoven. Voor de extra twist hebben wij het vlees gestoofd in een lekker zwaar blond bier. Deze is om te drinken al werelds, dus waarom zou je jezelf niet eens verwennen door je vlees er in te stoven!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Broodje gerookte varkenswangen
Ingelegde komkommer
0.5 stuks komkommer
200 ml azijn
100 ml water
2 el suiker

Aan de slag

Kookmodus
Broodje gerookte varkenswang met blondbier, honing en mosterd
1
Bereid je BBQ voor om direct te grillen op 150°C.
2
Verwijder de vliezen van de koontjes / varkenswangen en bestrooi ze rijkelijk met de kruidenrub.
3
Snijd de komkommer in dunne repen met een kaasschaal of dunschiller. Zet vervolgens een pannetje op het vuur en voeg azijn, water, suiker en chilivlokken toe. Breng al roerend aan de kook tot het suiker volledig is opgenomen. Haal gelijk van het vuur en schenk in een weckpot. Laat het nu afkoelen.
4
Als het het afgekoeld is kan de komkommer erbij, sluit de pot en zet in de koelkast.
5
Leg de varkenswangen op de BBQ en plaats de rookbox op de brander of rookchunks tussen de kolen. Rook de koontjes voor ongeveer 1 uur.
6
Zet de Dutch Oven op het rooster en doe hierin het blond bier. Voeg het vlees, mosterd en boter aan toe en sluit de deksel.
7
Stoof het vlees voor ongeveer 2,5 uur tot het heerlijk zacht is geworden. De geur uit de DO is echt verrukkelijk overigens!
8
Bak de broodjes af en haal de ingelegde komkommer uit de koelkast. Het wordt tijd voor de opbouw van het broodje.
9
Snijd de bollen door de helft en besmeer beide helften met mosterd. Beleg de onderkant ruim met de gesmoorde varkenswangen. Tot slot doe je er een paar plakken komkommer er bovenop.
10
Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Phontom Roque 425 door Napoleon
- Honing Mosterd rub door Van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund