Reversed sear Picanha met rode wijn jus

Met dit meesterwerk wordt elk diner een succes.
Reverse sear picanha met rode wijn jus
In samenwerking met:

Picanha heeft een speciaal plekje in ons hart.

Het is een van de eerste grote stukken rundvlees die wij op de BBQ hebben bereid en ook als recept hebben gemaakt. Het blijft ons elke keer verbazen hoe makkelijk je dit stuk vlees bereidt en hoeveel smaak de picanha heeft. In dit recept willen wij de nadruk leggen op de bereiding technieken reverse sear. Dé ideale techniek om een groot stuk vlees op de BBQ perfect te bereiden. Daarnaast serveren we er een sjieke rode jus bij, zodat je dit recept gelijk kan gebruiken voor een speciaal (Kerst)diner!

Lees introductie
Reversed sear techniek

Laten we het maar gelijk zeggen, BBQen op hoog niveau is gewoon topsport. Je kan verchillende technieken en tactieken kiezen om een stuk vlees tot perfectie te bereiden. De picanha bereiden wij volgens de reversed sear methode. Deze techniek is ideaal voor grote stukken vlees op de BBQ. De uitleg zit hem eigenlijk al in de naam: reverse (achteruit) sear (grillen). We gaan de picanha namelijk eerst indirect garen in de BBQ. De BBQ gebruiken we dan vooral als oven, wanneer de picanha de gewenste temperatuur bereikt heeft gaan we nog kort direct grillen.

Waarom reversed sear?

Deze techniek passen we niet zomaar toe. Wanneer je vlees indirect gaart zal het hele stuk vlees gelijkmatig de zelfde temperatuur behalen. Waardoor je een mooie egale roze kleur krijgt. Door de picanha daarna kort te grillen, krijgt alleen de buitenkant van de picanha een bruine/grijze kleur. De binnenkant zal nog mooi roze zijn. Wanneer je het andersom doet dus eerst grillen en daarna indirect, heb je iets minder controle en zal alleen de kern roze zijn.

Sjieke rode wijn jus

Bij de picanha serveren wij een een kruidige rode wijn jus . Als je ons al wat langer volgt weet je dat wij (vooral Bastiaan) fan is van jus. Zo hebben wij ook recepten voor een truffeljus, sjalotjes en misojus. Voor dit recept hebben we een ander techniek toegepast namelijk monteren! Dit is een techniek waarbij blokjes koude boter toegevoegd worden aan de jus voor een fluweelzachte textuur. De saus serveer je dan ook niet warm maar meer lauw.

Waarom een rode wijn jus monteren?

Een jus monteerden doe je voor de structuur en glas van de jus. Daarnaast zorgt de boter voor een rijke en diepe smaak en helpt het om de jus te binden. Dit zorgt ervoor dat de jus niet splits en er perfect uit ziet op je bord.

Belangrijke tips voor deze jus
De eerste keer dat wij de jus hebben gemaakt ging het niet helemaal goed. Hieruit hebben we geleerd dat je de rode wijn goed moet inkoken, zeker tot 1/3 anders kan de bittere smaak van de wijn overheersen. Begin daarnaast met monteren als de jus al goed ingekookt is, anders moet je teveel boter toevoegen.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Picanha
1500 gram picanha

Aan de slag

Kookmodus
Reversed sear Picanha met rode wijn jus
1
Bereid je BBQ voor om indirect te grillen op 180°C. Haal de picanha uit de koeling en snijd de vetkap kruislings in. Bestrooi rijkelijk met vers gemalen zeezout.
2
Leg de picanha op de indirecte kant van de BBQ en gaar het vlees tot een kerntemperatuur van 48°C. Dit duurde bij ons ongeveer 1 uur. Je hebt dan mooi de tijd om de rode wijn saus te maken.
3
Ondertussen maken we de rode wijn jus. Doe 400 ml rode wijn in een pannetje en reduceer dit tot ongeveer een derde. Snijd ondertussen de sjalotten en knoflook fijn en zet apart. Bind de verse kruiden samen met een stukje slagerstouw. En maak alvast de runderbouillon.
4
Zet de ingekookte rode wijn apart. Fruit de sjalot en knoflook in een beetje roomboter totdat de sjalot glazig begint te worden. Voeg dan de bouillon, rode wijn en de vastgebonden kruiden toe. Reduceer verder tot een derde en proef of de jus al op smaak is. Zeef vervolgens de jus en voeg eventueel peper en zout toe. Vind je de jus bitter? Voeg dan bijvoorbeeld honing toe om dit te balanceren.
5
De jus gaan we tijdens het rusten van het vlees monteren en dus afmaken.
6
Stook nu de BBQ flink op om direct te grillen. Wij hebben hiervoor de Sizzlezone van de Napoleon gebruikt, dit werkt perfect.
7
Gril nu de picanha af boven de directe hitte. Je krijgt zeker een paar mooie vlammen te zien maar probeer deze een beetje te beperken. Je vlees wordt namelijk snel zwart en waar het om draait is dat het vet lekker knapperig wordt!
8
Na het afgrillen laat je de picanha ongeveer 10 minuten rusten. Wij hebben er losjes wat aluminiumfolie overheen gelegd.
9
Pak de jus erbij en haal de blokjes boter uit de koelkast. Voeg de boter een voor een toe en mix met een garde tot deze oplost. Doe dit totdat de saus de perfecte glans en dikte heeft bereikt.
10
Pak het vlees na het rusten. Snijd hem daarna met de draad mee in plaats van haaks op de draad. Dit voelt misschien gek maar is voor picanha de manier om te snijden.
11
Serveer direct met de rode wijnsaus. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Napoleon Freestyle 425 door Napoleon
- Kruiden en specerijen waaronder zeezout door Van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund