Zomerse stoofpot met gerookte riblap van de BBQ

Een typisch winters gerecht met een zonnig tintje!
Zomers-stoof-recept-van-de-bbq

Een stoofpot in de zomer? Yep, zo gek is dat niet.

Waarom zou je wachten op een koude regenachtige dag als je het gewoon lekker vindt? Dat is ook precies de reden dat ik deze stoof heb gemaakt. Ik had er gewoon zin in haha. Even geen sate of steak maar een heerlijk eenpansgerecht. Top!

Lees introductie
Gek op stoofpotten

Ik hou zelf enorm van stoofpotten. Je bent even druk met het snijwerk maar zodra het in de pan zit hoef je er een paar uur niet naar om te kijken. Chill toch? De receptuur heb ik simpel gehouden. Ik heb gekozen voor groenten met een frisse smaak en ook een mooie kleur. Het is toch leuk dat ook op je bord de zon schijnt! ;)

De Dutch Oven

Voor het maken van de stoofpot hebben wij de Dutch Oven gebruikt. Deze heb je natuurlijk al vaker voorbij zien komen bij bijvoorbeeld onze hertenstoof of sappige gehaktballen. Deze gietijzeren pan kan tegen een stootje en je kan er lekker veel in kwijt. Mooi accessoire dus! Alleen geeft het geen BBQ smaak aan je gerecht. Daarom hebben wij er voor gekozen de riblappen vooraf 1,5 uur te roken. Dit geeft een enorme boost aan de smaak van je stoof. Zeker doen dus!

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Zomerse stoofpot
Overig

Aan de slag

Kookmodus
Zomerse stoofpot met gerookte riblap van de BBQ
1
Zoals gezegd is de voorbereiding veruit het meeste werk van de stoofpot. Laat je hier niet door afschrikken. Je hebt straks meer dan genoeg tijd om te chillen.
2
Kruid de riblappen met de rundvlees rub en bereid je BBQ voor om te gaan roken op een temperatuur van rond de 110°C.
3
Leg het vlees op de BBQ en sluit de deksel. We gaan het vlees voor ongeveer 1,5 uur roken. Misschien is het dan nog niet volledig gaar maar dat gebeurt wel tijdens het stoven. Komt dus goed! Tijdens het roken heb je meer dan genoeg tijd om alle groenten en kruiden te snijden.
4
Na het roken mag je de BBQ iets opstoken omdat we niet meer indirect gaan grillen. Wij hebben onze kolenbakjes gevuld en deze bijna recht onder de Dutch Oven gezet.
5
Als de DO heet is bak je de spekjes tot ze lekker krokant zijn. Voeg nu alle groenten samen met de roomboter toe en bak even kort mee.
6
Zodra de groenten mooi glazig zijn leg je het vlees boven op het bedje van de groenten. Voeg het water, balsamico azijn, bouillonblokjes en de verse kruiden toe en sluit de deksel van de DO èn de BBQ. En dat is alles. Nu heb jij alle tijd om weer even de nieuwe afleveringen van La casa de papel te kijken of een goed boek te lezen.
7
Na ongeveer 1 aflevering (=45 mins) van die goede serie controleer je even of de stoof niet te hard kookt. Als dit zo wel zo is schuif je de bakjes weg van de DO.
8
Na 5 uur hebben wij de pan van het vuur gehaald en direct geserveerd. Het vlees is nu zo zacht dat je het met een rietje zou kunnen eten. We verzekeren je dat dit smullen is! Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

- Weber Master Touch Premium door Weber NL
- Dry rub rund door van Beekum Specerijen

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund