Flat iron steak - sucade gegrild als steak!

Draadjesvlees als biefstuk? Jazeker!
Recept-sukade-flat-iron-steak-van-de-bbq
In samenwerking met:

Een stoer stuk vlees.

Flat iron steak klinkt echt als een stoer stuk vlees al zeg ik het zelf. Je ziet het jammer genoeg niet vaak op menukaarten staan. Terwijl het zo'n uniek stukje rundvlees is! Het is namelijk een hippe benaming voor de sukade. Jazeker! Sukade, oftewel grootmoeders draadjesvleesch! Vlees wat je normaal gesproken uren moet stoven om het eetbaar te krijgen is nu klaar binnen een paar minuten! Hoe leuk!
We smokkelen wel een beetje natuurlijk want sukade hoe wij het hier kennen, heeft een dikke zeen die het vlees bij elkaar houdt. Die is bij de flat iron steak weggesneden waardoor je een prachtige steak over houdt. Een steak met een platte en een bolle kant. Dan weet je ook gelijk waar de naam vandaan komt: to iron = strijken en de steak ziet er uit als een soort strijkijzer! Grappig he!

Lees introductie
Welk ras pak je?

Voor een goede malse flat iron steak is het wel belangrijk een goed vleesras te gebruiken. Een te mager rund zoals je vaak bij de slager ziet is niet optimaal. Je kunt je slager beter vragen om een ras zoals Angus of Simmertaler. Deze bevatten meer vet en we weten is middels dat vet 'vet lekker' is!

 

Je eet dit vlees medium rare

Kleine kanttekening voor de gevoelige mensen onder ons: je eet flat iron steak rood, erg rood. Net als met bijvoorbeeld bavette wordt het vlees taai als je het verder gaart dan medium rare! Verder hoef je voor een mooie steak als deze niets anders te gebruiken dan peper en zout. Dan proef je de echte smaak van het vlees.

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Flat iron steak

Aan de slag

Kookmodus
Flat iron steak - sucade gegrild als steak!
1
Bereid je BBQ voor om direct te grillen op hoge temperatuur (220°C).
2
Maak je rooster schoon met een borstel en vervolgens wat keukenpapier met olie. Op deze manier krijg je straks perfecte (bruine!) grillmarks!
3
Bestrooi de steaks met zout. Peper doen we straks pas want dit verbrandt en wordt dan bitter.
4
Leg de steaks recht boven de kolen. De deksel hoef je niet per se te sluiten want we draaien de flat iron steaks al snel om.
5
Na 3 minuten draai je het vlees voorzichtig om. Als het goed is gaat dit makkelijk (vlees plakt niet meer). Wacht anders nog eventjes. Aanschouw nu de prachtige bruine strepen op je vlees.
6
Na nog eens twee á drie minuten mag het vlees van de BBQ en laat je het een paar minuten rusten.
7
Snijd de steaks in dunne plakjes op de draad en bestrooi met zout en peper. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund