Pulled pork met honing en whiskey - ultiem genieten!

Deze pulled pork valt in de categorie: dit moet je een keer geproefd hebben!
Recept-PulledPork-met-whiskey

Pulled pork van de BBQ

We durven te beweren dat bijna iedereen het inmiddels een keer heeft gegeten: Pulled pork! Dit vlees heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt in populariteit. Overal waar je keek kon je het op eens kopen en proeven. Dit is best een logische ontwikkeling want het is ook gewoon super lekker. Dit hebben wij al eerder met onze eigen 'klassieke' Pulled Pork bewezen. Daarnaast is een procureur een vergevingsgezind stuk vlees. Dat wil zeggen dat het eigenlijk niet kan mislukken door het vele vet wat in de procureur zit. Daardoor blijft het altijd sappig.

Lees introductie
Experimenteren

Wij houden van experimenteren. Met een 'gewone' Pulled pork onderscheid je jezelf eigenlijk niet meer. Nu kan je natuurlijk een ander kruidenmengsel proberen om je procureur smaak te geven maar wat mensen niet weten is dat een kruidenrub nooit dieper dan enkele millimeters in je vlees trekt. Hier moesten we dus wat anders op bedenken. We kwamen uit op injecteren, oftewel met een spuit met daarin een smaakvolle vloeistof. Op deze manier help je het vlees een handje. De smaken worden namelijk rechtstreeks de kern in gespoten. Wij hebben voor onze pulled pork een mengsel van honing en whiskey gebruikt. Dit is een heerlijke combinatie waarbij de honing de scherpte van de whiskey afvlakt maar de smaak behouden blijft. Top dus!

Blijft er over?

Een gemiddelde procureur weegt zo'n 2,5 kilo. Hier blijft na bereiding ongeveer nog 1,9 kilo vlees van over. Dit is weinig als je bijvoorbeeld een feestje geeft maar we kunnen ons voorstellen dat je niet elke dag een feestje viert. Je kan de Pulled pork dan prima invriezen. Of je maakt een van onze gerechten met kliekjes; Quesadillas of lekkere nacho's.

Funfact

Whiskey met een -e wordt alleen gebruikt in de VS en Ierland, zonder -e vooral in Schotland (handig weetje voor tijdens een pubquiz of triviant!).

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Pulled pork met whiskey en honing

Aan de slag

Kookmodus
Pulled pork met honing en whiskey - ultiem genieten!
1
Haal de procureur uit de koelkast en trim deze zodat je geen harde stukken vet meer ziet.
2
Meng de whiskey met de honing totdat het een glad mengsel is en doe dit in de injecteerspuit.
3
Prik elke 3 cm in het vlees en spuit wat van het mengsel in het vlees. Je zal zien dat het vlees in omvang groeit. Let wel op dat je niet teveel er in spuit want dat loopt er zo weer uit (en je vrouw / man wordt niet blij van een plakkerig honing mengsel op je keukenkastje :)).
4
Als de spuit leeg is dep je het vlees droog met wat keukenpapier en bestrooi je het rijkelijk met de kruidenrub (of je hebt dit al de avond van te voren gedaan zodat de kruiden een beetje kunnen intrekken.
5
Bereid intussen je BBQ voor om indirect te grillen door middel van de 'snake methode'; zie video.
6
Plaats de procureur op de indirecte kant van de BBQ en sluit de deksel. Je hebt nu min of meer een dagdeel vrij. Je hoeft namelijk de komende paar uur enkel de temperatuur in de gaten te houden (+/- 110 graden).
7
Met een kamado of Weber Summit is dit geen enkel probleem. Met een standaard ketel BBQ is dit iets lastiger maar de voldoening des te groter!
8
Nu is het wachten tot de procureur een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt. De 70 graden bereiken is al een avontuur op zich. Je komt straks namelijk in 'the zone'.
9
The Zone: door het vele vet in de procureur krijgt het vlees een interessante eigenschap: de vetten smelten en trekken door het vlees richting het oppervlak. Hierdoor koelt de kern af. Als je dit voor het eerst ziet denk je al snel aan het opstoken van je BBQ om de kerntemperatuur weer omhoog te krijgen. Doe dit niet, het komt vanzelf weer goed!
10
De pulled pork is klaar bij een temperatuur van 85 graden. Dit duurde bij ons zo'n 8 uur maar het heeft ook wel eens 12 uur geduurd! Plan dus niet teveel want het kan dus zo een stuk langer duren.
11
Serveer de pulled pork met je eigengemaakte coleslaw en een lekkere BBQsaus! Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_niels_01
Geschreven door Niels
Mijn doel is om jou met spannende gerechten, interessante blogs en leuke video’s te inspireren! Wij kunnen niet meer zonder BBQproof, nu jij nog! #dontskipbbqday

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund