Broodje gerookte kipfilet van de BBQ- genieten als in een restaurant

Met dit broodje waan je je even in een lunchroom
Sandwicht-gerookte-kip-van-de-bbq

Zelf kipfilet roken is helemaal niet ingewikkeld.

Iedereen kent ze wel: de bruin gekleurde en gerookte kipfilet uit de supermarkt. Regelmatig stopte ik deze kipfilet in mijn winkelmandje voor een heerlijke salade of op brood. Je voelt hem al aankomen; het roken van kipfilet wilde ik natuurlijk zelf ook proberen op de BBQ. Na het lezen van meerdere recepten ben ik aan de slag gegaan. En of het beginnersgeluk (of gewoon skill) is weet ik niet, maar de kipfilet was erg goed gelukt.

Lees introductie
Inspiratie

Ik vertelde Bastiaan over het roken van de kipfilet en ook hij werd gelijk enthousiast. Binnen de kortste keren hadden we het over een combinatie met een broodje. En dan begint onze brainstorm; welke brood, wat voor groente en wat voor saus gaan we gebruiken? Want het gaat om de gerookte kip en niet om de andere ingrediënten. Uiteindelijk zijn we gekomen op een broodje gerookte kipfilet met gegrilde courgette en een frisse guacamole (zelf gemaakt natuurlijk!).

Ingrediënten

De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.

Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.

Aan de slag

Kookmodus
Broodje gerookte kipfilet van de BBQ- genieten als in een restaurant
1
Als je kip wilt roken is het belangrijk dat je een pekel maakt met veel smaak. De kipfilet neemt deze smaken namelijk op en dat proef je terug!
2
Breng een pan water aan de kook. Voeg het zout, rozemarijn, tijm, laurier en peper toe. Roer totdat het zout is opgelost en laat 10 minuten zachtjes door koken. Laat de pekel goed afkoelen (ik maak het meestal een dag van te voren)! Als je dat niet redt kan je ijsklonten toevoegen om het afkoelen te versnellen.
3
Leg de kipfilets in de afgekoelde pekel. Haal de filets er na een half uur uit en dep ze droog. Laat eventueel nog extra drogen in de koelkast.
4
Steek je BBQ aan voor indirect grillen op een temperatuur van 110°C.
5
Leg de filets op een stuk aluminiumfolie op de indirecte kant van de BBQ. Het aluminiumfolie zorgt er voor dat de kip niet te droog wordt.
6
Leg vervolgens het rookhout op de kolen (dit kan direct, of verpakt in een stukje aluminium folie met gaatjes in geval van snippers), en sluit de deksel. Als je ziet dat de rook uit de ventilatiegaten minder wordt, mag je nog wat extra hout toevoegen.
7
Als de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 75°C kan hij er af. Afhankelijk van de grootte duurt dit ongeveer 2 – 2,5 uur. Laat de filets even rusten voordat je deze aan snijdt.
8
Nu wordt het tijd voor de opmaak van het broodje. Snijd de courget in de lengte in dunne plakken en smeer deze in met olijfolie. Gril de plakken totdat je een mooie grilstreep krijgt.
9
Snij vervolgens dikke plakken brood en gril ook deze even kort tot ze mooi bruin kleuren.
10
Als het brood klaar is smeer je deze in met de zelfgemaakte guacamole. Leg er vervolgens een paar blaadjes sla, plakjes tomaat, de gegrilde courgette en wat schijfjes augurk op. Als laatste een aantal plakjes kipfilet en bestrooi naar smaak met wat verse peper. Eet smakelijk!
Mede mogelijk gemaakt door

Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

bbqproof_bastiaan_01
Geschreven door Bastiaan
BBQ-en draait voor mij om lekker eten en gezelligheid. Samen met familie of vrienden genieten van heerlijke gerechtjes van de BBQ. Of het nu vis, vlees of vegetarisch is. Het liefst steek ik de BBQ elke dag aan!

Hier worden wij warm van

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.

Kip-ketjap-broodje-van-de-bbq
Broodje kip ketjap van de BBQ
Niels
Hoofdgerecht
High & Fast
Kip
Tagliata-reept-met-kip
Tagliata di pollo - de klassieker maar dan met kip!
Niels
HoofdgerechtVoorgerecht
High & Fast
Kip
Burger-recept-van-de-bbq-kaasburger
Kroegburger met cheddar-bierssaus van de BBQ
Bastiaan
Hoofdgerecht
High & FastPlancha
Rund