
Spareribs, echt zo’n BBQ-klassieker die je een keer gemaakt moet hebben. Nadat je dit sparerib recept een keer gemaakt hebt is de verslaving een feit; het blijft namelijk niet bij één keer! De smaak is niet alleen erg lekker, het is ook gewoon leuk om te maken. Beetje spelen met de temperatuur en na zo’n zes uur heb je de perfecte spareribs.
Voorkoken is absoluut een doodzone! Het is onzin dat je de spareribs moet voorkoken voor de perfecte spareribs. Het klopt wanneer je de spareribs kookt ze snel van het bot vallen. Maar je kookt ook alle smaak uit het vlees. Uiteindelijk houd je alleen de smaak van de marinade over. En dat wil je natuurlijk niet, je wilt toch ook de smaak van het vlees proeven?! NIET KOKEN DUS!! Het heeft ook geen zin om de spareribs te vergelijken met die van een afhaal-pizzaria. Je kan het hier absoluut niet mee vergelijken…
De low & slow term is behoorlijk bekend geworden afgelopen jaar. Met low & slow bereiden we vlees een lange tijd op een lage temperatuur. Hierdoor heeft het vet in het vlees voldoende tijd om te smelten en een heerlijke smaak aan het vlees mee te geven. Bij de spareribs gebeurt hetzelfde, het vet zal langzaam smelten en het vlees wordt super mals. Door deze bereiding zal het vlees ook van het bot vallen maar behoud je nog wel de BBQ-bite. De perfecte fall-of-the-bone sparerib dus.
De klassieke methode om spareribs te bereiden is de 3-2-1 methode. 3-2-1 staat voor 3 uur roken, 2 uur in aluminiumfolie en 1 uur aflakken met een glaze (laksaus). Door ze in de folie te stoppen versnel je het garingsproces en worden de ribs heerlijk mals. (check hier ons 3-2-1 recept)
Voor het bereiden van spareribs gebruikt vrijwel iedereen de 3-2-1 methode. Zo heb ik de spareribs dan ook altijd bereid. Totdat ik een keer geen rookhout meer had liggen, toen ben ik gaan improviseren (lees: iets uitproberen wat je lekker lijkt). Omdat ik de laksaus zo lekker vind ben ik gewoon elk uur de ribs gaan lakken. Na ongeveer 3 uur heb ik de spareribs in de folie gedaan en heb ze op deze manier nog 3 uur laten garen. En de uitkomst; super lekkere malse spareribs. Je proeft subtiel de rub (droge kruidenmengsel), marinade en daarna de heerlijke smaak van varkensvlees. Een blijvertje dus!
Door de spareribs rechtop tussen een rekje te zetten worden de ribs mooi gelijkmatig gegaard. Daarnaast kan je op die manier meer ribs kwijt op de barbecue. Er zijn speciale rib-rekjes verkrijgbaar bij de grotere bbq-winkels maar ook de Ikea biedt een oplossing. Namelijk dit rekje voor € 6,99. Plastic dopjes eraf halen en je hebt een perfect sparerib-rekje!
Door veel te proeven en te testen zijn we uitgekomen op deze heerlijke zoet/pittige laksaus! Deze saus is ook nog eens super simpel te maken. Alles in de blender en klaar is Kees! Je kan de laksaus zo pittig of zoet maken als je zelf wilt. Stop daarom niet alles tegelijk in de blender maar proef tussendoor.
De ingrediënten zijn gebaseerd op basis van onderstaand aantal personen.
Blijf altijd proeven. Verhoudingen kunnen minimaal variëren.



Dit recept en de bijbehorende fotografie zijn eigendom van BBQproof en mogen niet zonder onze voorafgaande toestemming worden gebruikt. Voor vragen of commerciële mogelijkheden kan je contact met ons opnemen.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende BBQ? Wij hebben een ruime keuze aan recepten voor vlees, vis en vegetarische gerechten. Of je nu net begint of een ervaren BBQ-master bent, je vindt hier altijd iets dat past.